Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film