Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie typowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest apetyczna i sycąca.