Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.
prawdziwa włoska pizza w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy w większości wypadków poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kariera/
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą jakich mogą o dużo przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.