Smaczna włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film